…azzal a véleményemmel, hogy nem kellemes „ilyen volt – ilyen lett” típusú képpárokat nézegetni. Tudod, amikor egy híres ember fiatalkori és mostani fotóját teszi egymás mellé a bulvárlap képszerkesztője. Egyedül vagyok ezzel valószínűleg, hiszen gyakran felbukkannak ezek a képpárok, vagyis rajtam kívül mindenki kedvtelve szörnyülködik azon, mit zúzott tönkre az idő egy arcon.

Különösen szívbe markoló a különbség, amikor egy egykori szexszimbólum (mi még szexbombának mondtuk), mondjuk Brigitte Bardot fényképei kerülnek egymás mellé. Fel sem sorolom, mennyi mindent tud elveszíteni az ember a veleszületett szépségéből, mert oldalakat írhatnék tele ezzel. Lehangoló és unalmas lenne.

Az is kissé felbosszant, amikor olyan videókat töltenek fel valamelyik közösségi médiumra, amelyen kilencven körüli pár táncol (egyébként remekül) egy forgalmas utcán, mert a felvételen az is jól látható, hogy az emberek jönnek-mennek körülöttük, senki rájuk sem hederít. Ők ropják boldog, sőt, üdvözült mosollyal az ajkukon, tökéletes összhangban (évtizedekig gyakorolhatták), de a fiatalokat ez nem izgatja, vagy legfeljebb ajkbiggyesztve megállapítják: „Milyen ügyes a két kisöreg…”. Na jó, egyvalakit mégis érdekelt: aki odaállt a telefonjával, videóra vette a produkciót és közzé tette.

Azt gondolom, örülnünk kell annak, ha mi magunk vagyunk a koros táncosok, de nem szabad a világ elismerésére vagy csodálatára számítanunk. Ropjuk bátran és élvezettel, de ne várjunk dicséretet érte; táncoljunk a nappaliban, és élvezzük a tánc csodás hatását: testünk-lelkünk felszabadul és minden sejtünk boldog, amikor együtt pörgünk-forgunk a dallam és az ütem mámorító hatása alatt. Ez csodálatos, de ne ácsingózzunk nézők után. Ha ugyanezt a produkciót egy fiatal pár adja elő – nyúlánk, elegáns mozgású fiatalember szmokingban és csinos ifjú nő olyan dresszben, amely lehetőleg alig takar valamit tökéletes idomaiból, az más, azt úgy hívják: versenytánc. Ők jó eséllyel áhítoznak az elismerésre, mert fiatalok és szépek.

Hogy az öregecske pár is versenytáncos volt egykor? Meglehet, nagyon is elképzelhető. Mégis muszáj tudomásul venni, hogy a külső szemlélőnek a táncprodukció látvány. Az öregség pedig – sajnos – nem túl szép látvány, még ha élnek is közöttünk szépen megöregedett férfiak és nők.

Dávid Péter

2020.07.05.