Tedd a kezed a szívedre: olykor nem csak a csodálat és odaadás munkál benned, amikor a fiatalabbakra gondolsz. De jó lenne, ha tíz-húsz-sok évvel ifjabb lennél! Akkor kevésbé kellene tartanod a fránya fertőzéstől. Ugye, néha megkörnyékeznek ilyen gondolatok? Az alábbiakban arra adunk tippeket, mit tehetsz ellenük.

 1. Vedd észre, ha egészségtelenül sárgára vált a gondolkodásod. Ha többször is bevillan, hogy bezzeg nekik milyen könnyű, akkor tudatosan állítsd le magad. Nem megfelelő irányba kószálnak a gondolataid, rángasd vissza őket a helyes útra!
 2. Idézd fel magadban, mennyi problémád volt fiatalkorodban! Na, ugye? Máris kevésbé vonzó ez az életkor és helyzet. Tudsz ősz fejjel az akkori önmagadon nevetni?
 3. Igyekezz elfogadni a mostani helyzetedet, összpontosíts arra, ami a te korodban kifejezetten előnyös. A tapasztalat például értékes. Fogadok, hogy nem cserélnéd el erősebb immunrendszerre vagy feszesebb bőrre.
 4. Amikor észreveszed magadon a sárga gondolatokat, az irigység első csíráit, rögtön irtsd ki őket. Ne halaszd későbbre, mert a csírákból szárba szökkennek a gaznövények, és akkor már nehezebb szabadulni tőlük.
 5. Gondolj valami másra! Kösd le a figyelmedet valami kellemessel és hasznossal: beszélgess egy barátoddal, idézzétek fel a régi közös élményeket, vagy játssz a kutyáddal, esetleg végezz egy kis testmozgást (de csak végső menedékként).
 6. Összpontosíts a következő várható jó dologra, amit tenni fogsz. Ahelyett, hogy a fertőzéstől rettegnél, elképzelve a betegség következményeit és a fiatalokra sandítanál, használd fel valami jóra az energiádat. Írd meg végre azt a hetek óta halogatott e-mailt, tégy végre rendet az íróasztalod fiókjában vagy a konyhapulton, avagy egyszerűen csak lazíts: néhány percig vegyél mély levegőt.
 7. Tedd fel magadnak a kérdést: „Mit tenne most az, aki igazán tiszteli és szereti magát?”. De hiszen tudod! Tedd is meg, ami válaszként eszedbe jutott.
 8. Írd ki magadból a negatív gondolatokat és érzéseket! Ha papíron vagy a kijelzőn látod leírva azokat szavakat, amelyek a leginkább nyomasztó dolgokat jelölik, világosabban megérted, mi okoz kellemetlenségeket, vissza-visszatérő szorongást és ellenézéseket a fiatalabbakkal szemben. Aztán tépd össze a papírt vagy töröld a dokumentumot!
 9. Próbáld meg eltolni magadtól és kicsit messzebbről nézni ezt a helyzetet, ami a sárga gondolatokat és érzéseket szüli. Ha egy közeli barátod vagy a gyereked fordulna hozzád ilyenekkel, neki mit tanácsolnál?
 10. Képzelj el egy nagy STOP-táblát. Amikor rád tör a szorongás és megint a fiatalok helyzetét kívánnád magadnak, gondolatban tartsd fel magadnak a táblát.
 11. Készülj fel előre a pillanatra, amikor könnyebben rád törhetnek a negatív érzések, amikor sérülékenyebb vagy: éhes, mérges, magányos vagy fáradt. Tarts a fiókban egy szelet életmentő csokoládét!
 12. Hangolódj rá a hálára! Bizony, akár a megélt éveid számáért is lehetsz hálás – önmagadnak például. Hát nem? Az is valami! Naponta fejben készíts egy listát, amelyre legalább három olyan dolgot fel tudsz jegyezni, amiért hálát érzel.

Dávid Péter