Számos oka lehet annak, hogy az új COVID vírusjárvány kellős közepén emberek nagy számban összegyűlnek. Ha társadalmi-politikai indítékkal teszik (pl. sorban kell állni egy választási iroda előtt), vagy ha épp maratoni távot futnak le vagy koncertet élveznek, rengeteg ember összeverődik.

Sajnos, egyelőre nincs teljes védettséget nyújtó eszköz vagy módszer, azaz minden módszer csak részben hatékony. Úgy kell ezt elképzelni, mintha egy lyukacsos sajtszeletet állítanánk a légáramlat útjába. Egyetlen szelet nem állítja meg az áramlatot, nem véd, de ha több szeletet helyezünk egymás mellé, párhuzamosan, akkor – bár mindegyik átereszt valahol – négy-öt-hat réteg egészen jó védelmet nyújt.

Vagyis, ha zárt térben van a gyülekezés, de gyakran és alaposan szellőztetünk és az emberek között nagy a fizikai távolság, az egy réteg; ha mindez szabad levegőn történik, az egy második; ha szájat és orrot takaró maszkot is viselnek, az a harmadik; ha gyakran megmossák vagy fertőtlenítik a kezüket és arcukat, az a negyedik; ha gyors eredményt adó tesztelésnek vetik alá magukat és működik a kontaktuskutatás, az az ötödik; a karantén és a betegek egészségesektől való elszigetelése a hatodik; ha az állam felhívja a fertőzésveszélyre az emberek figyelmét és anyagi eszközökkel támogatja a védekezést, az a hetedik; ha van védettséget adó vakcina és azt az emberek nagy számban beadatják maguknak, az a nyolcadik. Önmagában egyik sem tökéletes, együtt viszont védelmet nyújtanak. Ez józan paraszti ésszel belátható.

Ha tehát mondjuk szabad ég alatt valamiért összeverődik egy tömeg, a fiatalok többek között úgy fejezhetik ki tiszteletüket az idősebbek iránt, hogy maszkot viselnek. Ez fordítva is igaz. Nem a nyakunkra tolva, nem a karunkon, hanem arcunkat elfedve. Nemrégiben láttam egy villamoson ülő nőt ábrázoló képet: fekete horgolt maszk volt rajta, hatalmas lyukakkal. Ez a maszkviselési előírás kigúnyolása és felháborító tiszteletlenség utastársaival szemben. A maszkviselés manapság a másik iránti felelősség és tisztelet jele is. Ha nem is tökéletes megoldás.

Dávid Péter