A 21. század egyik nagy kihívása, hogy lényegesen tovább élünk, mint korábban valaha, ám a társadalom egyelőre nincs felkészülve erre. Japánra különösen jellemző, hogy sok és egyre több az olyan idős ember, akiknek jó a kondíciójuk, szívesen és könnyen mozognak, motiváltak, és szellemileg is felveszik a versenyt a fiatalabb korosztályokkal. Japánban ezzel számot vetettek, és a 65 és 75 év közötti polgárokat tárt karokkal várják vissza a munkaerőpiacra – náluk a hivatalos nyugdíjkorhatár 75 éves korra tolódott. A munka világa azonban csak egy szelete a problémakörnek. Hogy mennyire összetett ügy az aktív és egészséges öregkor, azt a Stanford Egyetemmel együttműködő a Stanford Center for Longevity kutatóközpont munkája jól jelzi – a mentális és fizikai állapot mellett a pénzügyi biztonság megteremtésének, fenntartásának lehetőségeivel is foglalkoznak.

Az intézetet 2007-ben két professzor, Laura Carstensen és Thomas Rando alapította. Jelentős változásokat szeretnének elindítani. Ma sokan megérik a 90 év feletti kort, sőt egyre többen kerülnek be a 100 évesek klubjába. Az aktív és kiegyensúlyozott időskort fiatalon lehet megalapozni – állítják – és ezzel nehéz lenne vitatkozni.

Van számos olyan kutatásuk, kísérleti projektjük is, ami a jelenlegi helyzeten kíván javítani, és például, a minket is különösen érdeklő kérdésre választ találni, hogyan lehet a generációk közötti együttműködést elősegíteni.

Egy ilyen lehetőségnek látják az önkéntességen alapuló munkakapcsolatot. A projektben részt vevő fiatalok tapasztalt, elkötelezett idős mentorokat kapnak, akik így fontosnak, hasznosnak érezhetik magukat. A fiataloknak érzelmi képességekre, készségekre, tapasztalatokra (kritikus gondolkodás, problémamegoldás, szociális ügyesség) van szükségük, amelyekkel az idősebb felnőttek élettapasztalataik miatt bőségesen rendelkeznek. Ez olyan, nem elévülő tudás, amelyre a fiataloknak szükségük van, hogy sikeresek lehessenek az iskolában vagy a munkahelyen. Különösen igaz ez olyan fiatalokra, akik veszélyeztetett társadalmi csoportokba tartoznak, akik környezetükben nem kapják, nem kaphatják meg azokat a plusz ismeretket, impulzusokat, amivel jobb helyzetben lévő kortársaik rendelkeznek.

Az idősek az érzelmi elégedettség mellett lehetőséget kapnak új technológiák és trendek megismerésére, és megtapasztalhatják annak izgalmát, milyen az, ha fiatalabb perspektívából látják a világot.

Laura Carstensen pszichológus professzor egyik korábbi kutatása azt mutatta ki, hogy az emberek öregedésével agyuk valójában sok szempontból javul, ideértve a komplex problémamegoldó és az érzelmi képességeket. „Nagyon nagy veszteség a társadalom számára, ha nem kínáljuk fel ezeket a tapasztalatokat másoknak, különösen a fiataloknak” – jelentette ki a professzor.

Forrás Stanford News

2020.07.01.