Idősnek lenni nem hátrányos helyzet, nem feltétlenül jelent csökkent életminőséget. A kor csupán egy aktuális állapot, egy mérőszám, a születéstől kezdve eltelt évek száma, a megélt karácsonyok, a várva várt tavaszok és a visszasírt nyarak száma. A kor az élettapasztalat rövid, számszerűsített összegzése, na meg a bölcsesség becsült fokmérője.

Az idős emberek egy jelentős része nagyszerű lehetőségként tekint az élet „második” felére. A visszavonulás évei sokszor a nyitás évei is egyben, végre jut idő mindarra, ami az aktív évtizedekből a kötelezettségek miatt el- vagy kimaradt.

Vannak, akik sportolni kezdenek, sétálnak, túráznak, nordic walking botot fognak a kezükbe, és így fedezik fel (újra) a világot. A futóversenyek célvonalain sok olyan futó halad át, aki időskorában éli meg az első maraton örömét. A kerékpáros pihenőhelyeken sem ritka az idős vendég, barázdált arcú, de élénk tekintetű párok kortyolgatják búzasörüket, s mielőtt újra útnak indulnak, összemosolyognak a gyerekekkel.

Mások utazni kezdenek, és sosem látott kalandokra adják őszülő fejüket. Az elindulás valahogy egyre könnyebbé válik, a visszahúzó erő már nem nagyon tud felmutatni elfogadható indokot. A múló idő rámutat arra, hogy tétovázni nem érdemes. Utaznak, nyitottak, kipróbálják mindazt, amiről korábban lebeszélték volna magukat. Bátrak, kalandra és élményre éhesek, valamint végtelenül befogadóak minden iránt, amit a világ nyújtani tud.

A be nem váltott ígéretek, a valóra nem vált álmok új esélyt kapnak. Néhányan új szakmát tanulnak, kézműves foglalkozásba kezdenek, informatikai tanfolyamok telnek meg idős résztvevőkkel. Az igazán elszántak egyetemre mennek, és éveket töltenek el azzal, hogy a szellemük új otthonra leljen. A motiváció tiszta, érdekmentes, önmagáért a tudásért való és nagyon tiszteletre méltó.

A divat terén az időskor a szabadságé és az állandó nosztalgiáé. Mutass egy idős asszonynak olyan ruhafazont, amilyet nem viselt már élete során valamikor.

Még az előző században megtanultuk, hogy bár a slágerek általában a kazetta A oldalán vannak, azért a B oldalon is mindig van pár ínyenc szám, mely felfedezésre vár. A nyugdíjas években több idő jut az élet élvezetére, a szórakozásra is. Évszázadok művészetét lehet a fotelben ülve feldolgozni. Az elalvás előtti néhány perces olvasást felváltja a naphosszig tartó figyelem, az aktuális könyv minden sorára, minden gondolatára jut elég idő. A zenehallgatás, a filmnézés pótcselekvésből elsődleges programmá válik, és lesz idő a képzőművészetek világában is megérteni mindazt, amit a gyerekekkel végigrohant tárlaton annak idején nem sikerült.

Az időskor a családi örömök, a szeretet új dimenziója. Az időseink a szeretet minden válfaját ismerik. Voltak már gyerekek, ifjak, fiatal felnőttek, amellett, hogy nagypapák vagy nagymamák, szülők, férjek és feleségek is egyben. Szerelemmel szeretnek 50-60 éve vagy néhány hete újra. Egymásnak társai maradnak, a fiatalabb generációnak támaszai lesznek, az unokáknak második otthont teremtenek, és a legodaadóbb játszótárssá válnak. Olykor 80 felett is építenek még új házat – például Legóból, mert ők már jól tudják, hogy az új világ építőelemei mindig kompatibilisek a régivel.

 

BE